Zašto je bezglutenska prehrana popularna?

Prehrana | 24. Srpanj 2024. 4 minuta

Popularnost bezglutenske prehrane u posljednje vrijeme sve više raste. Radi se o izbacivanju glutena iz naše prehrane. No, zašto je toliko popularna?

Bezglutenska prehrana u posljednje vrijeme je sve popularnija, neovisno o tome jesmo li osjetjlivi na gluten ili ne. Radi se o izbacivanju glutena, proteina koji se nalazi u pšenici, ječmu i raži, iz naše prehrane. No, o čemu se točno radi i zašto je bezglutenska prehrana toliko popularna?

Zdravstveni razlozi za bezglutensku prehranu

Zdravstveni razlozi za bezglutensku prehranu

Bezglutenska prehrana neophodna je za osobe s određenim medicinskim stanjima, posebice celijakijom i necelijakijskom osjetljivošću na gluten.

Celijakija je autoimuni poremećaj kod kojeg unos glutena dovodi do oštećenja tankog crijeva. Kada netko s celijakijom konzumira gluten, njegov imunološki sustav napada sluznicu tankog crijeva, što ometa apsorpciju hranjivih tvari i uzrokuje niz simptoma.

Necelijakijska osjetljivost na gluten, iako ne uzrokuje istu autoimunu reakciju ili oštećenje crijeva, ipak rezultira nelagodom i simptomima sličnim onima kao kod celijakije kada se konzumira gluten.

Celijakija se može manifestirati širokim spektrom simptoma, zbog čega je ponekad teško dijagnosticirati. Uobičajeni simptomi uključuju bolove u trbuhu, nadutost, proljev, zatvor i gubitak težine. Simptomi također mogu biti umor, anemija, bolovi u zglobovima i osip na koži. Kod djece celijakija također može utjecati na rast i razvoj. Dijagnoza obično uključuje krvne pretrage za traženje specifičnih protutijela i biopsiju tankog crijeva za provjeru oštećenja.

Necelijakijska osjetljivost na gluten dijagnosticira se isključivanjem celijakije i alergije na pšenicu te promatranjem poboljšanja simptoma na dijeti bez glutena.

Za one koji imaju celijakiju ili su osjetljivi na gluten, bezglutenska prehrana ključna je za zdravlje i dobrobit. Uklanjanje glutena pomaže u ublažavanju simptoma i pospješuje zacjeljivanje crijeva kod pacijenata s celijakijom, što dovodi do bolje apsorpcije hranjivih tvari i općeg poboljšanja zdravlja. Za osobe s osjetljivošću na gluten izbjegavanje glutena smanjuje gastrointestinalnu nelagodu i druge povezane simptome.

Percipirane zdravstvene dobrobiti

Ukusni proteini bez glutena, laktoze i kolesterola

Bezglutenska prehrana privlači pozornost zbog svojih percipiranih zdravstvenih dobrobiti, posebno što se tiče gubitka težine i općeg zdravlja. Iako je nekima neophodna zbog zdravlja, mnogi je usvajaju kako bi postigli vlastite fitness i zdravstvene ciljeve.

Općenito se smatra kako bezglutenska dijeta može pomoći u mršavljenju. Mnogi navode kako su izgubili kilograme nakon što su izbacili gluten, često zato što su izbacili visokokaloričnu prerađenu hranu punu ugljikohidrata poput peciva, kruha i grickalica. Prelazak na bezglutensku prehranu isto tako nas može navesti da jedemo više cjelovite hrane, kao što su voće, povrće i nemasne bjelančevine, što može prirodno podržati mršavljenje i zdravlje.

Međutim, ideja da je prehrana bez glutena sama po sebi zdravija za sve je pogrešna. Za osobe bez celijakije ili osjetljivosti na gluten nema znanstvenih dokaza koji bi upućivali na to da izbacivanje glutena poboljšava zdravlje. Zapravo, cjelovite žitarice koje sadrže gluten poput pšenice, ječma i raži bogate su esencijalnim nutrijentima, poput vlakana, vitamina i minerala, koji pridonose uravnoteženoj prehrani. Stoga opća populacija nema koristi od isključivanja glutena i mogla bi propustiti ove važne hranjive tvari.

Prelazak na bezglutensku prehranu može predstavljati i prehrambeni izazov. Mnogi proizvodi bez glutena proizvode se od rafiniranih žitarica i škroba, koji mogu sadržavati manje vlakana, a više šećera i masti u usporedbi s proizvodima koji sadrže gluten. To može dovesti do potencijalnih nedostataka vlakana, željeza, kalcija i vitamina B. Kako bi održali uravnoteženu prehranu, oni koji su na bezglutenskoj prehrani moraju paziti na unos hrane bogate hranjivim tvarima i eventualno razmotriti obogaćene proizvode ili dodatke prehrani.

Osim toga, dijete bez glutena mogu biti skuplje i zahtijevaju pažljivo planiranje kako bi se osiguralo da su sve prehrambene potrebe zadovoljene. Čitanje etiketa i odabir cjelovite, minimalno prerađene hrane može pomoći u ublažavanju nekih od ovih izazova.

Zašto je bezglutenska prehrana popularna?

Zašto je bezglutenska prehrana popularna

Bezglutenska dijeta dobila je značajnu popularnost uglavnom zahvaljujući utjecaju slavnih osoba i društvenih medija, koji su odigrali ključnu ulogu u njezinoj popularizaciji. Prehrambena industrija brzo je kapitalizirala rastuću potražnju za proizvodima bez glutena, proširujući dostupnost i raznolikost hrane bez glutena. Supermarketi sada posvećuju cijele odjeljke proizvodima bez glutena, od kruha i tjestenine do grickalica i slastica. Marketinške strategije često naglašavaju zdravstvene prednosti i vrhunsku kvalitetu opcija bez glutena, čak i za one koji nemaju zdravstvene probleme povezane s glutenom.

Na popularnost bezglutenske prehrane značajno utječu slavne osobe, mediji, marketinške strategije i medijska pokrivenost. Ovi čimbenici kolektivno oblikuju javnu percepciju, čineći bezglutensku prehranu široko prihvaćenom, čak i među onima koji za njom nemaju medicinske potrebe.

Ipak, popularnost bezglutenske prehrane originalno je potaknuta medicinskim potrebama, percipiranim zdravstvenim dobrobitima te utjecajem slavnih osoba i medija. Iako nudi bitne prednosti za pojedince s celijakijom ili osjetljivošću na gluten, njene prednosti za opću populaciju su manje jasne. Ključno je odrediti vlastitu prehranu na temelju individualnih zdravstvenih potreba i izbjegavati općenite trendove.

Do Čitanja,
Luka Kuhar

 

Podijeli ovaj članak:


Autor

Luka Kuhar
Glavni urednik portala

Nema komentara

Komentiraj

Da bi mogao komentirati moraš se registrirati,
ako već imaš račun prijavi se!

Registracija Prijava


Povezani proizvodi

L-Carnitine Liquid 1000ml Energybody

★★★★★

29,00 €

Energybody Kollagen Plus Vitamin C 1000ml

★★★★★

29,90 €

Energybody Amino Liquid 1000 ml

★★★★★

29,90 €

Superior 100% Creatine Monohydrate 300g

★★★★★

20,00 €

Superior W.M.B. Amino 6300 350 tableta

★★★★★

20,00 €

-7%
Alpenkräuter - Emulzija s alpskim biljem 200 ml
Alpenkräuter - Emulzija s alpskim biljem 200 ml

6,05 €

Najniža cijena u zadnjih 30 dana: 6,50 €

Možda će vas zanimati

Prvi saznajte za akcije i prijavite se na naš newsletter

American Express, Master Card, Diners, VISA T-com PayWay

copyright © 2023. Proteka.hr

web shop powered by kanuni