Sudeći po onom što mnogi od nas vide kroz prozor, ljeto se s nama oprašta. To znači da će pažljivo razvijeni bicepsi uz prateće isklesane trbušnjake uskoro morati pod pokrov dugih majica i debljih jakni. Idemo na masu.
Iako popularna, masa nam je i dan danas krivo shvaćena. Odnosno, da to spretnije kažemo, dvije skupine ljudi zastupaju svoju ideju „pravilne izvedbe“ procesa mase.
Prvi od njih na masu gledaju kao na period u kojem je apsolutno sve dopušteno. Vode ih jednostavni „smjerokazi“: jedi što više i nek ima puno proteina. Zašto? Zato što je sasvim normalno da na masi trebate jesti dok vam se pojam hrane ne zgadi, a proteini koji grade mišiće nikad ne mogu biti u prevelikoj količini. Možda se malo češete po glavi čitajući ove redove jer ne zvuče baš sasvim suvislo (to je zato što i nisu).
Tip ljudi koji masu shvaća kao puko prežderavanje i jedino im je odlazak u kalorijski suficit bitan na kraju bivaju toliko „masivnima“ da u periodu definicije samo imaju više nepotrebnog posla kojem se čudom čude, a zatim tužno primjećuju da ispod ogromne zimske kilaže zapravo stoji sasvim neogromna količina mišića.
Drugi tip ljudi u mainstreamu je manje popularan. Nije teško shvatiti zašto – njihov je pristup pažljiviji i pomnije oblikovan. Obroke treba tempirati, a suficit postići tako da ima nekog smisla (ako imate 90 kila, odrađujete jedan srednje intezivan trening utezima na dan, jedete 600+ grama ugljikohidrata, 250+ grama proteina, a masti ni ne brojite, sigurno ste u suficitu kao što ste sigurno bucmasti, recimo to blago).
Ako bodybuilding ičemu uči svoje sudionike, onda je to postepenost i strpljenje. Samo zato što više ne moramo pokazivati trbušnjake, ne znači da trebamo udariti po kalorijama kao da nema sutra. Evo par stvari koje će vam dobro doći u planiranju uspješne mase:
1. Cilj – koji je konačni ishod vaše mase?
Na kojoj kilaži planirate završiti taj proces i koliko ste si spremni dopustiti „prelijevanje“ preko pojasa?
2. Potrošnja – ako ste imali užurbano ljeto, vozili ste bicikl, trčali, plivali i tko zna što sve ne, svjesni ste da ste trošili dosta energije.
Planirate li eliminirati veći broj ovih aktivnosti, shvatite da to znači i da ćete puno manje trošiti tijelo i njegovo gorivo.
3. Obroci – imajući u vidu moguće promjene u sferi potrošnje te ono što vam je krajnji cilj, složite jelovnik, kada trenirate, kada planirate spavati, kada idete na posao, u školu ili na fakultet.
Svaka radnja je taksativna na vaše tijelo, ali to ne znači da će nakon 15-o minutne vožnje na posao trebati pojesti 8 cheeseburgera za oporavak.
4. Treninzi
– vaši treninzi ne moraju izgledati puno drugačije niti su drastične modifikacije nužne, ali moguće je da ćete u periodu mase htjeti popraviti određene mišićne skupine, pa shodno tomu prepravite sitnicu ili dvije; dodajte kariku koja nedostaje.
Masa je mama, masa nije kuća debele mame.
Do Čitanja,
Luka Kuhar